Ertsenrijk Feest logo

Ertsenrijk Feest logo

Geschiedenis van Ertsnrijk Feest

Tot 1970 was er in Ertsenrijk jaarlijks een kermis met attracties, paardenmolen, schietkraam, spiegeltent, voddekoers, kaartspelen, … Dit kon dankzij de steun van verschillende plaatselijke cafés.In 1970 echter sloten Jef Renier (Jef van de weef) en Martha de deuren van hun café wat ook meteen het einde betekende voor Ertsenrijkkermis en werd het stil in Ertsenrijk voor enkele jaren.

Winnaars wedstrijd koe-melken

Vier jaar later (1974) begon een jonge beloftevolle wielrenner, Danny Vandepoel, te fietsen en haalde goede resultaten. Het idee rijpte om een supportersclub op te richten om de renner financieel te ondersteunen en zo geschiedde.

Op de vroegere datum van Ertsenrijkkermis, het tweede weekend van juli, werd een bal georganiseerd. Snel werd een locatie gezocht en gevonden. Georges Vandepoel was namelijk bezig een eerste kippenloods te bouwen in de Holakenstraat. Dankzij hand- en spandiensten raakte de loods klaar voor 12 juni 1975.

De zaal werd “De Holaak” gedoopt en supportersclub “De Wielervrienden” kreeg vorm. Leon Vanbergen werd de eerste voorzitter, François Vanbergen secretaris en de voornaamste leden waren Willy en René Dumon, Sylvain Nickmans, Roger Dewil en nog enkele losse medewerkers.

De bewoners van Ertsenrijk waren enthousiast dat er terug een kermis was en nodigden hun familie en vrienden uit om naar de kermis te komen. Het werd een driedaagse kermis die startte op zaterdag 12 juli met een bal dat muzikaal verzorgd werd door een orkest uit Lummen met zangeres Nicky. Voorafgaand kwam ook de harmonie nog een concert geven zoals in die tijd gebruikelijk was.

Op zondag 13 juli vond een tweede bal plaats met een optreden van “The Shamrocks” uit Geetbets en organiseerde de Chiro van Halen volksspelen voor iedereen. Net zoals vroeger in de verschillende cafés ging er op maandag een kaartspel door om het einde van de kermis te vieren. De opbrengsten werden besteed aan reserve fietsonderdelen voor de renner.

De kermis was een groot succes, waarna besloten werd hem jaarlijks te houden. Onmiddellijk na de kermis sloten Paul Saels en Paul Hoebrekx aan, wat later gevolgd door Rudy Vanderhaegen en Willy Vandewijngaert.

Datzelfde jaar nog organiseerde “De Wielervrienden” ook nog een zesdaagse op rollen. De basis van de kermis was gelegd. Ze evolueerde tot een driedaagse met optredens van vedetten als Joe Harris, Salim Seghers, Catharina & the Waves, Helmut Lotti, ...

Ook nadat Danny, wegens rugklachten, de fiets aan de haak hing, bleef de kermis bestaan met als hoofddoel de mensen van Ertsenrijk en omgeving een fijn weekend te bezorgen. De “kermis” is ondertussen een begrip in Ertsenrijk, Halen en de wijde omgeving en vindt nog steeds plaats in het tweede weekend van juli in een feesttent in Ertsenrijk.

Vele jaren later zijn we uitgegroeid tot een VZW en geëvolueerd tot een modern vierdaags feest met een verjongd bestuur, heel veel inzet en frisse ideeën en ondersteund door vele vrijwilligers. Ons concept is echter nog steeds hetzelfde; een meerdagen durend buurtfeest met nog steeds veel belangstelling.

De activiteiten zijn door de jaren heen uiteraard gewijzigd van een bal, een concert en een kaartwedstrijd naar momenteel een BBQ, karaoke, optredens, DJ’s, een rommelmarkt, een oldtimertreffen, een fuif met rodeo-stier & touwtrekken, springkastelen voor kinderen en tot 2018 zelfs modderworstelen!

Dankzij de inzet van veel vrijwilligers en een gezond bestuur, willen wij blijven bestaan en groeien. Bovendien kijken we al reikhalzend uit naar het jaar 2024 waarin we ons 50-jarig bestaan gaan vieren.

Veel plezier

Het bestuur van Ertsenrijk-Feest

Kranten knipsels Ertsenrijk-Feest